Mam smaka na dynię! Super, że już jest sezon, a dynia to ulubione warzywo nie tylko moje! Maniusia wsuwa dynię, aż jej się uszy trzęsą!
Słodko, lubię słodko. A Dynia jest słodziutka i ukochana przez całą moją rodzinę. Ulubiony przepis: Woda + kostki dyni i mamy super krem. Wsuwamy obie! Dla małej dodaje trochę ryżu, albo robię lane kluski. Cud natury i mnóstwo witamin!
Właściwości dyni.
Wartości dyni nadal w Polsce są nie doceniane. Jako pierwsze warzywo moje 4 miesięczne dziecko dostało dynie, którą uwielbia a ja jestem z tego powodu przeszczęśliwa.
Dynia jest lekkostrawna i zawiera dużo błonnika. Pobudza proces trawienny oraz reguluje pracę jelit, usuwa zaparcia. Co więcej, ma również właściwości oczyszczające i pomaga pozbyć się z organizmu toksyn i złogów.
Dynia skutecznie obniża poziom złego cholesterolu, więc do swojej diety powinny włączyć je osoby z nadciśnieniem tętniczym i miażdżycą. Pomaga również z zaburzeniach krzepliwości krwi oraz niektórych rodzajach niedokrwistości.
Działa moczopędnie i zmniejsza trudności w oddawaniu moczu, czyli polecana osobą, które mają problemy z pęcherzem.
Jak przechowywać dynię?
Ja przechowuję swojskie dynie z pola moich teściów u nich w piwnicy. Dynia, która jest nie nadpęknięta wytrzymuje całą zimę w całości i jest dobra do spożycia nawet wczesną wiosną. A jeżeli już ją rozkroimy z powodzeniem możemy włożyć do woreczków i do zamrażarki. Potem wyciągami kilka kostek i mamy ulubiony smak na talerzu.
Jak przemycić dynie w placuszkach?
Proste i szybki placuszki, które zastąpią dziecku słodyczę. Do zblędowanej surowej dyni dodajemy łyżkę, albo dwie mąki i jajko, a potem na patelkę. Pieczemy bez tłuszczu.
Mamy zamiennik tłustych i słodkich pancaksów, możemy je posypać cynamonem lub podać z jogurtem. Każde dziecko chętnie spróbuje.